Dan sigurnosti u prometu: Brini o sebi i drugima na cesti!

21. listopada, 2024.

Svake godine, diljem svijeta, obilježava se Dan sigurnosti u prometu, s ciljem podizanja svijesti o važnosti sigurnosti na cestama. Ovaj dan ne samo da služi kao podsjetnik na to koliko je važno biti odgovoran vozač, već i na potrebu da se svi sudionici u prometu - vozači, pješaci i biciklisti - ponašaju odgovorno. 

Zašto je sigurnost u prometu važna?

Prema statistikama, prometne nesreće su jedan od vodećih uzroka smrti i ozljeda diljem svijeta. Našim djelovanjem možemo pridonijeti smanjenju tih brojeva. U današnje vrijeme, kada su mobilnost i brzina ključni faktori, sigurnost u prometu postaje još važnija. Vožnja pod utjecajem alkohola, brzina i nepažnja česti su uzroci nesreća.

- Pridržavaj se prometnih pravila: To nisu samo smjernice – to su pravila koja su tu da te zaštite! Drži se ograničenja brzine i uvijek koristi signalizaciju.

- Ne vozi pod utjecajem: Alkohol i droga ozbiljno umanjuju tvoje sposobnosti vožnje.  Bolje je ostaviti auto kod kuće i koristiti javni prijevoz ili taksi.

- Korištenje sigurnosnog pojasa: Istraživanja pokazuju da je korištenje sigurnosnog pojasa jedan od najučinkovitijih načina smanjenja ozljeda u prometnim nesrećama.

- Izbjegavaj distrakcije: Mobiteli su veliki neprijatelj vozačima. Isključi mobitel ili ga stavi sa strane dok voziš – fokusiraj se na cestu i vožnju.

- Pripazi na vremenske uvjete: Kiša, snijeg ili magla mogu stvoriti opasne uvjete na cesti. Prilagodi svoju vožnju tim uvjetima i češće provjeravaj stanje svog vozila.

Osiguranje kao dio sigurnosti

Osiguranje vozila ne samo da je zakonska obaveza, već i ključna komponenta sigurnosti na cesti. Kvalitetno osiguranje može te zaštititi od financijskih gubitaka u slučaju nesreće. Razmisli i o dodatnim opcijama, poput Vozač i putnici, koja može pružiti financijsku pomoć pri slučaju duljeg boravka u bolnici. 

Dan sigurnosti u prometu savršena je prilika da se prisjetimo koliko je važno brinuti o sebi i drugima na cesti. Svaki put kada sjedneš za volan, imaš priliku pridonijeti sigurnijem okruženju. Učini sve što možeš da osiguraš sigurnost – ne samo svoju, već i sigurnost svih oko sebe.

Tvoj LAQO 

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...