Olakšaj si putovanje uz LAQO!

12. kolovoza, 2024.

Putovanje na godišnji odmor automobilom može biti prava avantura, ali za mnoge vozače gužve na cestama i nepredviđene situacije mogu pretvoriti tu avanturu u stres. Mi u LAQO-u znamo koliko je važno da putovanje bude sigurno, bezbrižno i sa što manje stresa. Zato smo pripremili nekoliko praktičnih savjeta kako si olakšati putovanje vozilom, pogotovo za vrijeme gužvi i produženih vikenda.


Planiraj pametno

Ključ ugodnog putovanja je dobra priprema. Najveće gužve na cestama obično se stvaraju petkom popodne i subotom ujutro. Ako je moguće, razmisli o polasku izvan ovih termina – primjerice, kreni ranije ujutro ili kasnije navečer kako bi izbjegao gužvu i sigurno stigao na odredište.

 

Provjeri stanje na cestama

Prije nego što kreneš, provjeri stanje na cestama. Aplikacije poput Google Maps, Waze ili HAK (kao i internet stranica) pružaju ažurirane informacije o prometu, uključujući gužve, radove na cestama i nesreće. Ove informacije pomoći će ti da planiraš rutu i, ako je potrebno, pronađeš alternativne smjerove za putovanje.

 

Raspored trajekata i vlakova

Ako putovanje uključuje trajekte i vlakove, unaprijed provjeri njihove rasporede. Jadrolinija ima online raspored trajekata koji možeš provjeriti na njihovoj službenoj stranici ili u aplikaciji. Za vlakove, koristi HŽ Putnički prijevoz.

 

Gdje pronaći popis punionica za električna vozila?

Za vozače električnih vozila, planiranje punjenja je najbitniji aspekt putovanja. Karta punionica dostupna je putem aplikacija kao što su PlugShare, NextCharge ili Chargemap. Također, HEP-ova mreža ELEN nudi prikaz dostupnih punionica širom Hrvatske, pa uvijek možeš biti sigurni da ćete naći mjesto za punjenje. Svoje električno vozilo možeš puniti i na punionicama od retail-era popust Kauflanda, samo provjeri imaju li dostupnu prije nego što se uputiš tamo.

 

ENC uređaj

Naplatne kućice mogu biti glavni izvor zastoja, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Korištenje ENC uređaja za automatsku naplatu cestarine može ti uštedjeti vrijeme. 

 

Budi spreman na nepredviđene situacije

Nepredviđene situacije na cesti mogu se dogoditi bilo kada, stoga je važno biti spreman. Prijenosni punjač za mobitel, lagana hrana (proteinska pločica, voćka ili mali sendvič) i pića, te osnovni alati za popravak vozila mogu ti olakšati putovanje.

 

Odmor tijekom vožnje

Sigurnost na cesti je prioritet. Planiraj redovite stanke kako bi se osvježio i odmorio. Ako putuješ s djecom ili kućnim ljubimcima, dodatni odmor će biti još važniji. Iskoristi aplikacije poput HAK-ove ili Google Maps za pronalaženje odmorišta s potrebnim sadržajima popust benzinske postaje, restorana, wc-a i slično.

 

Navigacija i offline karte

Iako online navigacija olakšava putovanje, preporučujemo da preuzmeš offline karte za područja kroz koja prolaziš. Aplikacije kao što su Google Maps omogućavaju preuzimanje karata, što može biti od velike važnosti u područjima s lošim signalom.

 

Vremenski uvjeti

Promjene u vremenskim uvjetima mogu značajno utjecati na putovanje. Prati prognozu vremena putem aplikacija kao što su Meteo.hr, AccuWeather ili na DHMZ Internet stranici i budi spreman prilagoditi rutu ili vrijeme polaska.

 

Uz pripremu, putovanje automobilom može biti mnogo ugodnije. Prati ove savjete i uživaj u svakom kilometru puta do destinacije. Ekipa iz LAQO-a ti želi sretan put i siguran dolazak na odredište!

 

Tvoj LAQO

Napokon 100% digitalno osiguranje vozila

Do ponude stižeš u trenu. Do osiguranja još i brže.

Unesi registraciju

Učitavam sadržaj...